Museumnacht Antwerpen x AmuseeVous
Stel je kandidaat voor 23 maart
Open call
kunstenaars

Op de eerste zaterdag van augustus staat Antwerpen in het teken van Museumnacht. Heel wat Antwerpse kunsthuizen zetten hun deuren wagenwijd open. Elk jaar krijgt AmuseeVous vrij spel om een alternatief programma op jongerenmaat samen te stellen. Met een jongerenteam denken we elk jaar een nieuw concept uit dat jonge kunstenaars centraal zet in de grote kunsttempels van Antwerpen. Bekijk hier hoe dat er vorige editie uitzag. 
Dit jaar focussen we op de verbindingen tussen verschillende locaties en voorzien we activiteiten op drukke publieksstromen in de publieke ruimte. Denk aan poëzie, performances of een gegidste tour, maar alles is mogelijk.
Het lijstje van locaties is er eentje om u tegen te zeggen. Deze huizen hebben al op ons programma ingetekend: KMSKA, MOMU, Rubenshuis, Sint-Andrieskerk, Snijders & Rockoxhuis, Letterenhuis, Vleeshuis, DIVA en Het Steen. We voorzien dus artistieke ingrepen op hun locaties of de locaties tussen deze huizen.
© Glenn Verberck
Wil jij…
• Jouw kunst tonen in en rond deze Antwerpse kunstplekken?
• Op zoek gaan naar unieke verbindingen tussen verschillende kunsthuizen?



Wie ben jij?
• Een jonge kunstenaar tussen 18 en 30 jaar oud
• Je bent op zoek naar een unieke kans om je talent te laten zien
• Je bent kunstenaar, performance-artist, literair talent, tattoo artist, of ...? Alle vormen van kunst zijn welkom!
• Je hebt zin om samen te werken en verbinding te zoeken met Antwerpse cultuurhuizen
• Je hebt nog niks gepland op de avond van 2 augustus, wanneer Museumnacht doorgaat

© Viktor Van Hoof

© Tom Cornille

Ons aanbod
De unieke kans om een out-of-the-box kunstproject uit te werken op de locaties van Museumnacht Antwerpen en/of de publieke ruimte ertussen. 
Jouw werk zal te zien zijn op Museumnacht, een evenement dat jaarlijks 10.000 bezoekers trekt.
Je werkt samen met een warm en creatief team van jongeren met een passie voor kunst. We ondersteunen je doorheen het hele traject: operationeel, communicatief, scenografisch… en helpen jou je werk aan de wereld te presenteren. 
Je ontmoet andere kunstenaars en creatieve professionals en kan je netwerk uitbreiden.
Een vergoeding en een productiebudget
Deadline: 23 maart
Doe je mee?
Stuur een mail naar paulien@bamm.be met:
1. Een korte bio over jezelf (met naam + geboortedatum)
2. Je portfolio, foto’s, video’s of een link naar jouw insta-profiel. Zo kunnen we zien wat je artistieke praktijk inhoudt.
3. Een totaalprijs met kostenraming van je voorstel, hieronder vallen alle kosten: productie, materiaal, transport, ... 
4. Een conceptvoorstel voor jouw werk op Museumnacht. 
Verduidelijk hierbij om wat voor voorstel het gaat: 
Gaat het om nieuw werk op maat, of bestaand werk dat aangepast wordt of gewoon zo al bijzonder goed past in de Museumnacht-context? 
Is je werk bedoeld voor een specifiek deelnemend museum of zie je een link tussen meerdere musea? Zo ja, welk museum of welke musea? Of kan het voor jou in eender welk deelnemend huis? 
Zie je je werk eerder binnenshuis of in de publieke ruimte? 

We geven hierbij al volgende informatie mee, vrijblijvend:
*Het Letterenhuis, Snijders&Rockoxhuis en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience zijn op zoek naar artistieke interventies in de publieke ruimte die verbinding creëren tussen hun locaties. 
*Het Steen stelt hun lounge open op de tweede verdieping. Ze zoeken een kunstenaar wier werk aansluit bij hun collectie. Qua inhoud mag het een knipoog zijn naar de Antwerpse identiteit, geschiedenis, een moderne interpretatie of leuke kwinkslag naar traditie, symboliek, streekproducten,... Het Steen wil ook graag een verbinding leggen met Museum De Reede aan de overkant, zodat bezoekers letterlijk op een interessante manier van het ene museum naar het andere kunnen gaan, bijvoorbeeld door iets beeldend, met lichtjes, projecties... Een creatieve manier om de twee musea te verbinden. Tijdens Museumnacht is er ook vaak een lange wachtrij in het bezoekerscentrum, ook hier kan op ingespeeld worden.
*DIVA staat open voor trajecten binnen- en buitenshuis. Het Steen en Museum Vleeshuis liggen dicht in de buurt. 
*ModeMuseum: Het ModeMuseum verwelkomt graag jonge kunstenaars tijdens Museumnacht 2025. Ze voorzien daarvoor een ruimte binnen de muren van het museum. Daarbij zijn alle kunstvormen welkom, zolang ze aan de volgende voorwaarden kunnen voldoen. 
1. Er moet een link zijn met de tentoonstelling die op dat moment loopt: ‘Mode & Interieur. A Gendered Affaire.’
2. Het werk moet op zichzelf kunnen staan of het moet mogelijk zijn om hier een oplossing voor te vinden. Het is namelijk niet mogelijk om zaken aan de muur te hangen.
3. Het werk moet op één dag opgebouwd en weer afgebroken kunnen worden.
*Vleeshuis: Het Vleeshuis verbouwt en ziet vooral mogelijkheden buiten de museummuren. Ze zijn op zoek naar een of meerdere auditieve installaties en rustpunten in het programma.  
*Het KMSKA is op zoek naar werk dat de eerder statische collectie kan verrijken, zoals performance, dans, theater of interactieve werken. Een thema waar ze wel op willen inzetten is vrouwen binnen de kunst, maar hier moet niet aan worden vastgehouden. Bijna alle ruimtes zijn beschikbaar binnen het museum. Ook buitenshuis ziet het KMSKA een mogelijkheid om verbindend te werken en voor connectie tussen de huizen te zorgen. De verbindingsas met de Sint-Andrieskerk kan hiervoor bijvoorbeeld interessant zijn.
*Wie was Rubens nu écht? De artiest én de man achter het penseel. En wat maakte hem zo geliefd? Je ontdekt het in Rubens Experience. Het Rubenshuis maakt graag verbinding met deze nieuwe ruimte in het onthaalgebouw. Een verbindend parcours buiten lijkt hun ideaal om mensen naar binnen te trekken en het verhaal te vertellen over het Rubenshuis. Volgens hen passen poëzie, literatuur, muziek en dans goed bij het huis, maar andere kunstvormen worden niet buitengesloten. Wel hoorden ze al dat beeldhouwkunst geen goede match is. De verbindingsassen met de Sint-Andrieskerk en het MOMU zijn hierbij mogelijks interessant. 
*De Sint-Andrieskerk stelt haar deuren open voor interventies in de kerk en in de crypte ondergronds. Ze hebben een voorkeur voor iets met storytelling, maar alle kunstvormen zijn welkom. Voor Erfgoeddag werken ze met een poppentheater en ook wordt het beeld van Netje (op de binnenplaats) uitgelicht, dat vertelt over het harde leven voor een vrouw in Antwerpen. Een link hiermee is welkom, maar niet essentieel. Ze staan ook open voor een verbindend werk buiten de muren. Het zou interessant kunnen zijn om deze locatie te verbinden met meer hedendaagse musea, collecties of praktijken.

© Isha Frateur